Su İzolasyonu Nedir? Hırdavat Malzemeleri ile Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

13-10-2023 11:51
Su İzolasyonu Nedir? Hırdavat Malzemeleri ile Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Su İzolasyonu Nedir? Hırdavat Malzemeleri ile Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?


Su izolasyonu, kullanıldığı yerlerde su geçirmez bir bariyer oluşturma işlemi ve yalıtım yöntemi olarak tanımlanabilir. Su izolasyonu, özellikle iklimlendirme sistemlerinin verimli işlemesi ve olası tesisat kaçakları açısından ve altyapı sorunlarının önceden bertaraf edilmesinde etkilidir. Bu yalıtım tekniği, rutin bakım gerektirmeyen bir drenaj sistemiyle birlikte kullanılabilir. Bu sistem, bir binanın daha uzun süre dayanmasını, bakım gerektirmeyen bir yapı oluşturmasını ve bu bağlamda sürdürülebilirliğini sağlar. Bu yazımızda su yalıtımı kavramının detaylarına, avantajlarına, su geçirmeyen izolasyon malzemelerine, ayrıca Nalburadam.com sayfalarında yer alan su ve rutubet yalıtımında kullanılan malzemelere değineceğiz. İyi okumalar!


Su Yalıtımı Nedir?


Su yalıtımı, girişte de belirttiğimiz üzere çeşitli yapıları ve tesisatları suyun zararlı etkilerinden koruma işlemidir. Bu, binaların ömrünü uzatır ve iç mekanları kuru ve konforlu tutar. Çünkü, özellikle yağmur suyu ve yağmur suyunun -veya balkon gideri, kullanım suyu gibi sıvıların- birikimi ile oluşan rutubet yapıların taşıyıcı elemanlarına, yüzeylerine ve iç mekanlarına zarar verebilir. Hatta su ve sıvı birikimi yapıların ömrünü kısaltarak, iç mekanları kullanılamaz hale bile getirebilir. 


Örneğin dışarıdan yağmur suyu ya da sıvı birikimi ile su çeken bir iç duvarda zamanında müdahale edilip duvar su izolasyonu yapılmazsa betondaki bu su birikimi, iç mekanda rutubet olarak bina sakinlerinin karşısına çıkabilir. Su ve rutubet yalıtımında kullanılan malzemeler ile etkili biçimde müdahale edilmediği, dış duvar su yalıtımı ve iç duvar su yalıtımı yapılmadığı takdirde, iç mekanda oluşan rutubet ev ya da bina sakinlerinin sağlığını dahi tehdit eder boyuta gelebilir. Doğru su yalıtımı ile çözülebilecek bir sorun olan evlerdeki rutubet, maalesef başta solunum yollarında yaşanan sıkıntılar olmak üzere bireylere küf alerjisi, öksürük, nefes darlığı, hatta astım ve romatizma sorunlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede zarar verebilir. 


Ayrıca unutulmaması gerekir ki rutubet alan bir iç mekan ne kadar ısıtılırsa ısıtılsın devam eden su akışı kesilmediği ve doğru rutubet yalıtım yapılmadığı sürece yaşanan sorunlar da tekrarlamaya devam edecektir. Ülkemizde sıcak yaz aylarında bir nebze kuruyan rutubetli duvar ve ortamlar, kış döneminde tekrarlayan rutubet ve nem sorunları ile karşı karşıya kalmaktadır; bu durum soğuk kış aylarında ısınma amaçlı daha fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır.   


Başta sağlık olmak üzere tüm bu ve benzer sorunların önüne geçmek için etkili biçimde uygulanan su ve rutubet yalıtımı, evleri ve yapıları bu muhtemel zararlardan korur ve yapıların dayanıklılığını ve hem iç mekan hem de dış mekanda kullanım ömrünü uzatır; bina ve yapı sakinlerine de sağlıklı ve refah bir kullanım deneyimi sunar. 


Su İzolasyonunun Yapıların Dayanıklılığı Açısından Avantajları


Su izolasyon malzemeleri bir binanın dayanıklılığını artıran ve iç mekanlarını suyun zararlı etkilerinden koruyan kritik yapı bileşenleridir. Girişte de belirttiğimiz gibi su ve sıvı birikimi betonarme ya da ahşap bir binanın, yapının en büyük düşmanlarından biridir ve zamanla yapıya ciddi boyutta zarar verebilir. Bu nedenle, yetkin biçimde yapılan su izolasyonu veya su yalıtımı duvarların ya da çatıların su almasını, su akıtmasını ve beraberinde gelecek rutubet ihtimalini önler; binaların ve iç cephelerde kullanılan malzemelerin de daha uzun ömürlü olmasını sağlar. 


Su, sıvı ve çevresel faktörlerin etkisine karşı beton üzerine uygulanan koruma işlemi olarak da tanımlanan su yalıtımı yapıları ve binaları soğuk hava, nem, toz ve diğer çevresel faktörlerden korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Su yalıtımı, aynı zamanda zemin altındaki sulama sistemlerini, yüzeysel yapıları ve yeraltı borularını korumak için de kullanılır.

Su yalıtımı, kullanıcılara, evlerde ve binalarda yaşayanlara dayanıklılık açısından bir dizi avantaj sunar. Yapıya suyun, yağmur suyunun ya da başka sıvıların nüfuzunu engelleyen bu sistem, binanın dayanıklılığını artırarak olası yapısal hasarı önler ve binanın uzun ömürlü olmasını sağlar. Diğer bir deyişle su yalıtımı, su emme ve çevresel faktörlerin neden olduğu hasarın da önüne geçer. Su emmesi, betonun şeklini ve özelliklerini bozdurabilecek kadar ciddi bir problem olabilir. Su izolasyonu, bu sulama geçirme problemlerini engelleyerek, mevcut beton kalitesini ve sağlamlığını korumaya destek olur. 


Aynı zamanda iç mekanları rutubet, küf ve suyun getireceği diğer hasarlardan korur, bu da konut ve bina sakinlerine sağlıklı ve konforlu bir yaşam alanı sağlar. Son olarak su yalıtımı enerji verimliliğine de katkı sağlar; çünkü su sızıntıları iç mekanlarda ısı kaybına neden olabilir; yaşanan ısı kayıpları da iç mekanlarda daha fazla yakıt harcanarak ısınma ihtiyacının giderilmesine sebebiyet verir.  


Görüldüğü üzere, su yalıtımı yüksek kaliteli malzemeler kullanılarak uygulandığında uzun vadede pek çok avantaj ve fayda sunar. Kurallarına uyarak uygulanmış bir izolasyon sistemi, düzenli bir şekilde korunduğunda kullanıcılara da uzun vadeli konforu da garanti eder. 


Su Yalıtımı Nasıl Yapılır ve Su İzolasyon Uygulamaları Nelerdir?


Su yalıtımı, çeşitli teknikler ve malzemeler kullanılarak yapılır. En yaygın yöntemlerden bazıları likit membran, polyurea kaplama ve sürme izolasyondur.


Likit membranlar, yapıların yüzeylerine uygulanan sıvı malzemelerdir. Likit membranlar, su geçirmez bir bariyer oluşturarak, suyun yapıya sızmasını önler. Polyurea kaplamalar ise yüksek basınçla uygulanan sıvı malzemelerdir. Polyurea kaplamalar, son derece dayanıklı ve esnektir. Sürme izolasyon malzemeleri, yapıların yüzeylerine sürülerek uygulanan malzemelerdir ve bu malzemeler, su geçirmezliğin yanı sıra elastiktir.

 

Çatı Yalıtımı


Su izolasyonu sadece bina çatıları için değil, aynı zamanda bodrumlar, duvarlar, teraslar, balkonlar ve banyolar gibi birçok farklı yerde de kullanılır. Bodrum katlarda su yalıtımı, yeraltı sularının binaya sızmasını önler ve böylece rutubet ve küf oluşumunu engeller. Çatılar için su yalıtımı, binayı yağış ve su hasarından korurken, teraslar ve balkonlar için su izolasyonu dış etkenlere karşı dayanıklı bir yüzey oluşturur. Ayrıca, mutfak ve banyo su yalıtımı da adı züerinde ıslak mekanlardaki su sızıntılarını engeller ve suyun yapıya zarar vermesini önler. 

Bu bağlamda "Su yalıtımı nerelerde kullanılır?” sorusunun cevabını ‘binaların çatısından bodrumuna kadar birçok noktada kullanılır’ olarak verebilir ve bu izolasyon türünden bireylerin konutlarının yanı sıra köprüler, tüneller, altgeçitler, yer altı/metro gibi toplu taşıma istasyonları gibi büyük çaplı şehir altyapılarında da faydalanılır. 

Su Yalıtımı Malzemeleri Nelerdir?


Yazımızda sıklıkla belirttiğimiz gibi suyun ya da diğer sıvıların yapıya sızmasını engelleyen su izolasyon malzemeleri, en temelde yapıyı su hasarından korur ve iç mekanları ya da yüzeyleri kuru tutar. 

Bu bağlamda su yalıtımı için, yukarıda bazılarını örnek verdiğimiz, izolasyon malzemeleri, yalıtım aletleri ve yalıtım aksesuarları kullanılır. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan izolasyon malzemeleri arasında "likit membranlar," "polyurea kaplamalar," ve "sürme izolasyon" yer alırken yapı malzemeleri ve hırdavat piyasasında su yalıtımlı boya, su yalıtım bandı, su yalıtımı köpük, su yalıtımı membran, kiremit altı membran, ziftli membran, proof membran ve yalıtım sprey gibi pek çok farklı su geçirmeyen izolasyon malzemeleri bulunabilir. Ayrıca havuz izolasyonu, teras su yalıtımı, balkon izolasyon, fayans üstü su yalıtımı, fayans altı izolasyon, yapışkanlı çatı izolasyon, asansör kuyusu su yalıtımı, su deposu yalıtımı ve beton dam izolasyonu gibi spesifik alanlara yönelik uygulamalar da yapılmaktadır.  


Likit membranlar, polyurea kaplamalar, sürme izolasyon malzemeleri, seramik altı su yalıtım malzemeleri, çatı su geçirmez boya, elyaflı çatı izolasyon malzemeleri, temel yalıtım malzemeleri ve çatı yalıtım malzemeleri gibi başlıca izolasyon malzemeleri, suyun yapıya sızmasını engelleyen yapı kimyasalları ve yalıtım malzemeleri olarak listelenebilir. Fırça, spatula, rulo, hava tabancası ve kompresör gibi yalıtım aletleri de yalıtım malzemelerini uygulamak için kullanılan ek aksesuarlardır. Yalıtım bandı, yalıtım köşe profili ve yalıtım ızgarası gibi malzemeler de yalıtım aksesuarları olarak kategorilendirilebilir. 

Nihayetinde su yalıtımı ya da su izolasyonu, yapıların dayanıklılığını ve kullanım ömrünü uzatmak için önemli bir işlemdir ve çeşitli teknikler ve uygulama alanlarına göre farklı malzemeler kullanılarak hayata geçirilir. Yapıların ömrünü uzatarak, hem maddi hem de manevi kayıpları önleyen su yalıtımının spesifik alt türlerine gelecek blog yazılarımızda değineceğiz. 


En İyi Su Yalıtım Malzemeleri Nalburadam.com'da!             

                                                            

Nalburadam.com geniş ürün yelpasi ile su yalıtım projelerinizde tüm  gereksinimlerini karşılayacak su yalıtım malzemelerini ve aksesuarlarını sunar. Sektörün en yetkin markalarını bünyesinde barındıran Nalburadam.com’da su yalıtım malzemeleri kategorisinde Weber, ISONEM, Kalekim, Polisan, Alteks, Fixa, KALE, Sika ve WINKEL markalarının seçkin ürünlerini bulabilirsiniz. 


Sayfalarımızda yer alan çeşitli su ve rutubet yalıtımında kullanılan malzemeler arasında Weber Dry FDF Plus Su Yalıtımı Beyaz 20 Kg , Kalekim Elastikor 3131 Su Yalıtımı 3 KG, Kalekim Elastikor 3131 Su Yalıtımı 20 KG, Kalekim Elastikor 3131 Su Yalıtımı 10 KG, Kalekim 3023 İzolatex Toz 20kg + 5 Lt, Btm Btr 100 Bitüm Emülsiyon Astar 15 kg, Alteks Membran 3mm 10 mt, Weber Latex Özel Katkı 20 kg, Su Tutucu Bant 20 Mt, Winkel Sızdırmazlık Sprey Gri 500 ml, WEBER 20 EXTRA HARÇ KATKISI 20 LT, Zift Kauçuklu 12 kg, POLİSAN POLİGARD ASTAR SU KESİCİ 2,5 LT, SİKA MONOPLUG 5 KG PB TIKAÇ, Weber Dry 2K Crs Set 25+2 kg, Polisan PROF W-TG 2K Şeffaf Cam 1 kg, 75 cm Şaloma İzolasyon 175+57, isonem SB Süper Bileşen Beyaz 18 kg, İSONEM SB SÜPER BİLEŞEN BEYAZ 5 KG, Weber Dry SS-7 Gri 20+6 kg, WEBER 20 EXTRA HARÇ KATKISI 5 LT, FİXA AQUACEMENT SU İZOLASYON 2K 205 20+5,4 KG  ürünlerini inceleyebilir, ihtiyaçlarınıza yönelik en doğru alternatifleri seçebilirsiniz. Eğer stoğu tükenmiş bir ürün ile karşılaşırsanız, üye girişi yaparak stokta olmayan ürünler için "Gelince Haber Ver” özelliğini kullanabilirsiniz. 


Güvenli alışveriş ve aynı gün kargo imkanı da sunan Nalburadam.com’da en avantajlı likit membran fiyatları, sürme izolasyon fiyatları, dam izolasyonu fiyatları, ziftli membran fiyatları, proof membran fiyatları, çift bileşenli su yalıtımı fiyatları, su yalıtım bandı fiyatı, sürme izolasyon fiyatları,çatı kiremit altı membran fiyatları, çatı izolasyon membran fiyatları, teras izolasyon fiyatları ve keçeli membran fiyatları gibi farklı uygulama ürün ve markalara göre su yalıtım fiyatlarını ve sıvı izolasyon fiyatlarını listeleyebilirsiniz. 





IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.