İş Sağlığı ve Güvenliği Ekipmanları Nelerdir?

20-10-2023 16:36
İş Sağlığı ve Güvenliği Ekipmanları Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği ekipmanları, işçilerin sağlığını ve güvenliğini korumak için kullanılan araç, gereç, malzeme veya giysi gibi ürünlerdir. Belli standartlara göre üretilen bu ekipmanlar, iş kazalarını, yaralanmaları, hastalıkları ve meslek hastalıklarını önlemek, azaltmak veya bertaraf etmek için özel olarak tasarlanmakta ve teknolojik AR-Ge çalışmaları ile de desteklenmektedir. 

İş sağlığı ve güvenliği malzemeleri, dünyanın ileri gelen ülkelerinde de olduğu gibi  ülkemizde de hem işverenler hem de işçiler için yasal bir zorunluluktur. İşverenler, işçilere uygun ve yeterli iş sağlığı ve güvenliği ekipmanlarını sağlamakla yükümlü olmakla beraber görevli personeller ve işçiler de kendilerine verilen iş sağlığı ve güvenliği malzemeleri doğru ve düzenli bir şekilde kullanmakla yükümlüdür. İSG malzemesi olarak da bilinen iş malzemelerinin detaylarına geçmeden önce, bu ürünlerin kullanıldığı alanlara ve uygulamalara kısaca değinelim. 


İnşaatlarda İSG Zorunlu mu?


İnşaat sektörü, maalesef ülkemizde iş kazalarının en çok yaşandığı sektörlerden biridir. İnşaatlarda çalışan işçiler, yükseklikten düşme, elektrik çarpması, makine sıkışması, kimyasal madde teması, yangın ve patlama gibi pek çok tehlike ile burun buruna çalışmaktadır. Bu nedenle inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları zorunlu ve yasalarla çerçevesi çizilmiştir. İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının zorunluluğu ve yaptırımı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 2013/50 sayılı Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği ile belirlenmiştir.


İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının denetimi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülür. Bakanlık, inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını denetlemek için yetkilendirdiği Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) veya Bakanlık denetmenleri aracılığıyla incelemeler yapar. İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına uymayan işverenlere idari para cezası veya faaliyet durdurma gibi yaptırımlar uygulanır.


Şantiyelerde İSG için alınması gereken önlemler hangileridir?


Şantiye ortamında iş güvenliği kapsamında alınması gereken şüphesiz ki belli başlı önlemler mevcuttur; zira yazımızın girişinde de ifade ettiğimiz üzere şantiyeler, iş kazaları ve meslek hastalıklarının en sık görüldüğü iş ortamlarının başında gelmektedir. Bir şantiyedeki tüm çalışanların ve bireylerin can güvenliğini öncelikli olarak sağlamak için ilk etapta uyulması gereken kurallar ilgili iş sağlığı ve güvenliği departmanları tarafından koşullar çerçevesinde belirlenir ve uygulanır. 


Bu bağlamda şantiyelerde iş güvenliği kapsamında alınması gereken genel önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Risk değerlendirmesi: Risk değerlendirmesi, şantiyede oluşabilecek tüm risklerin belirlenmesi ve bu risklere karşı gerekli önlemlerin alınması için yapılan bir çalışmadır. Risk değerlendirmesi, iş güvenliği uzmanı tarafından yapılmalıdır ve bu değerlendirme sonucunda, şantiyede bulunan tüm tehlikeler tespit edilir ve bu tehlikelere karşı alınması gereken önlemler belirlenir.
  • Personel eğitimi: Tüm çalışanlar, iş güvenliği konusunda eğitilmelidir. Eğitimler, iş güvenliği uzmanı tarafından verilmelidir. İş güvenliği eğitimleri, çalışanlara işyerinde karşılaşabilecekleri tehlikeler ve bu tehlikelerden korunmak için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi verir.
  • Kişisel koruyucu donanım: Çalışanlar, iş güvenliği kapsamında gerekli kişisel koruyucu donanımları kullanmalıdır. Çalışanların koşullarına ve bedenlerine uygun olarak seçilen kişisel koruyucu donanımlar, bu hkişilerin işyerinde karşılaşabilecekleri tehlikelerden onları korumaya destek olurç 
  • İSG (İş güvenliği) malzemeleri: Şantiyede kullanılan tüm İSG malzemeleri , düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde değiştirilmelidir. İSG malzemeleri gerekiyorsa düzenli temzilikleri ve bakımları yapılmalı, uygun prosedürleri karşıladıklarından emin olunmalıdır.  
  • Acil durum planı: Şantiyede olası acil durumlara karşı bir acil durum planı hazırlanmalıdır. Acil durum planı, yangın, deprem, sel, su baskını gibi afetlerde oluşan sıradışı ve acil bir durumda neler yapılması gerektiği konusunda çalışanlara bilgi verir. Bu kapsamda düzenli tatbikatlarında yapılması gerekmektedir. 
  • İş güvenliği prosedürleri: Şantiyede yürütülen tüm işler için iş güvenliği prosedürleri hazırlanmalı ve mutlaka bu prosedürlere uygun hareket edilmelidir.

Şantiyelerde iş güvenliği kapsamında alınması gereken önlemlerin başlıcaları bu şekilde sıralanabilir. Bu önlemlerin öncelikli olarak ele alınması, iş kazaları ve olası meslek hastalıklarının önlenmesine destek olur. Şantiyelerde iş güvenliğinin sağlanması, tüm çalışanların sorumluluğundadır. İşverenler, iş güvenliği konusunda gerekli önlemleri almak ve çalışanları iş güvenliği konusunda eğitmek ile yükümlüdür. Çalışanlar ise işyerinde iş güvenliği kurallarına uymakla yükümlüdür.

İş Güvenliği Malzemeleri Nelerdir ve İş Malzemesinin Özellikler Nelerdir?

İş ekipmanında bulunması gereken özellikler, iş güvenliği malzemesinin kalitesi, dayanıklılığı, ergonomisi, uyumluluğu, güvenliği ve verimliliği ile ilgilidir. Örneğin iş ekipmanı kaliteli malzemelerden yapılmış, uzun ömürlü, kullanıcıya uygun, standartlara uygun, riskleri azaltan ve işi kolaylaştıran bir yapıda olmalıdır.


İş malzemeleri arasında bulunması gereken ürünler ise şantiye ortamında kullanılacak olan araç, gereç, malzeme veya giysi gibi ürünlerdir. Bu ürünler şantiye ortamındaki iş türüne ya da olası tehlikelere göre değişebilir. Ancak genel olarak şantiyede bulunması gereken belli başlı bazı ürünler şunlardır:


İş elbiseleri: İş elbiseleri, işçilerin vücutlarını korumak için giydikleri giysiler olarak tanımlanabilir. İş elbiseleri arasında tulum, mont, pantolon, ceket, yelek gibi ürünler bulunur. İş elbiseleri seçerken iş elbiselerinin yüzeyinin uygun kumaştan imal edilmiş olmasına, su geçirmez ve dayanıklı malzemelerden yapılmış olmasına, gerekli durumlarda alev almaz olmasına da dikkat edilmelidir.İşçinin hareket kabiliyetini kısıtlamamak adına iş elbiseleri rahat, bol ve esnek olmalıdır. İkaz yelekleri, pantolon ve ceketler, tulumlar ve yağmurluk gibi ürünler çeşitli koruyucu giysi ve tulum modelleri iş güvenliği koruyucu ekipmanları kapsamında değerlendirilebilir.

Ayrıca işçilerin ve şantiyelerdeki diğer kişilerin görünürlüğünü arttırmak adına iş elbiseleri renkli veya yansıtıcı/reflektif özellikli seçilmelidir. İş elbiseleri kullanım süresince temiz tutulmalı ve gerektiğinde yıkanmalıdır. Kirli veya yırtık iş elbiseleri kullanmamalıdır. 

İş ayakkabıları: İşçilerin ayaklarını zorlu koşullarda korumak için giydikleri, özel üretim ayakkabılardır. İş ayakkabıları arasında işçi botu, işçi çizmesi gibi farklı ürünler bulunabilir. İş ayakkabılarını seçerken bu ürünlerin kaydırmaya yapmayan,  delinmez, darbelere karşı dayanıklı ve esnek tabanlı olmalarına dikkat edilmelidir. Ayrıca, iş ayakkabıları sert, yüksek ve koruyucu burunlu olmalıdır. Bununla birlikte işçi ayakkabıları çalışanların ayağına göre uygun, rahat ve gerektiğinde hava alabilen yapıda olmalıdır. İşçinin ayağını sıkmamalı veya aşırı terletmemelidir.İşçi elbiselerinde olduğu gibi kirli veya yıpranmış iş ayakkabıları kullanılmamalıdır.

İşçi eldivenleri: İş eldivenleri, işçilerin ellerini korumak için giydikleri eldivenler olarak tanımlanabilir. İş eldivenleri arasında lateks, nitril, vinil, deri gibi farklı malzemelerden yapılmış eldivenler bulunur. İş eldivenleri seçerken ürünün işin türüne ve tehlikesine uygun olmasına dikkat edilmelidir; örneğin kimyasal madde temasında lateks eldiven, kesici alet kullanımında koruyucu eldivenler tercih edilmelidir. En önemli koruyucu ekipmanlardan olan iş eldivenleri kaliteli, dayanıklı ve esnek olmalıdır. Eldivenler kolayca yırtılmamalı veya delinmemeli; ayrıca bu eldivenler rahat, uygun ve hava alabilen olmalıdır. Eldivenler işçinin elini aşırı sıkmamalı veya terletmemelidir. Eldivenler düzenli olarak dezenfekte edilmeli ve değiştirilmelidir.

Koruyucu gözlükler: Koruyucu gözlükler, özellikle kaynak işçilerinin gözlerini ve yüzlerini tehlikeli işler sırasında korumak için taktıkları gözlüklerdir. Koruyucu gözlükler arasında cam, plastik veya polikarbonat gibi farklı malzemelerden yapılmış gözlükler bulunur. Koruyucu gözlükler kesinlikle ezbere alınmamalı ve yapılan işin türüne ve tehlikesine uygun olarak, belli standartları sağlayanlar arasından seçilmelidir. Örneğin tozlu ortamlarda bu kategoriye giren kapalı kenarlı gözlükler tercih edilebilirken, kaynak işinde mutlaka EN 169 standardına sahip ürünler kullanılmalıdır. İşçilerin gözünü ve yüzünü koruyacak olan bu ürünler mutlaka  kaliteli, dayanıklı ve çizilmeye karşı dirençli olmalıdır; bu yüzden uluslararası standartlar gözetilmelidir. Günün sonunda koruyucu gözlükler de temiz ve bakımlı olmalıdır. Gözlük camları düzenli olarak silinmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Diğer önemli iş güvenliği malzemeleri ve işçi ekipmanları arasında baretler, kulak tıkaçları ve kulaklıklar, emniyet kemerleri, solunum maskeleri, ikaz ve uyarı ekipmanları, ilk yardım kitleri, yangın söndürme cihazları ve çeşitli aydınlatma ekipmanları  sayılabilir. 

İnşaat ve tadilatlar için iş ekipmanlarını seçerken dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın. İş güvenliği ekipmanları hem sizin hem de çalışma arkadaşlarınızın sağlığını ve güvenliğini korur. Ayrıca iş kazalarını, yaralanmaları, hastalıkları ve meslek hastalıklarını önler. Böylece hem kendiniz hem de işvereniniz için maddi ve manevi kayıplardan kurtulursunuz. Eğer evinizde ya da ofisinizde, dükkanınızda kendi tadilatınızı kendiniz üstlenecekseniz doğru koruyucu ekipmanları edinmeden işe başlamamanızı öneririz.   

En Sağlam İSG Malzemeleri ve Güvenlik Ekipmanları Nalburadam.com’dan Alınır! 

İnşaat ve tadilatlar için iş güvenliği ekipmanlarının doğru adresi Nalburadam.com! sitesini ziyaret edebilirsiniz. ürün sayfalarımız arasında birbirinden kaliteli ve uygun fiyatlı iş güvenliği ekipmanlarını bulabilir, kategorilerine göre listeleyip, detaylarını ürün sayfalarında listeleyebilirsiniz. Bu ekipmanlar arasında Starline, Pars, Yds, 3m, Gezer, LIGHTORCH, Beybi, Gold, Derby, Mapa, Max Safety, Veo, Würth, Bosch, Cross, Dolphin, Hassan Dekor, Retta ve SAFESET  gibi dünyaca ünlü markaların ürünleri yer almaktadır. Nalburadam.com sitesinde %100 Güvenli Alışveriş yapabilir, ayrıca stoktan teslim olan ürünleri hızlı ve kolay biçimde hemen sipariş verebilirsiniz. Müşteri memnuniyeti odaklı çalışan site ekibimiz size her konuda yardımcı olacaktır. Site üzerinde efsane indirimleri ve fırsatları yakalayabilir, banka ya da kredi kartı olanakları dahilinde taksit seçenekleri ile de bütçenize uygun alışveriş yapabilirsiniz. Her türlü isg malzemesine, hırdavat malzemesine ve iş güvenliği ekipmanına nalburadam.com güvencesi ile ulaşın! 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.